Mosmuren met Buren

 

Iedereen heeft al wel eens een muur gezien bedekt met klimop, maar wie heeft er al gehoord van een ‘mosmuur’? VZW De Mosfabriek is een vrijwilligersvereniging die helemaal gek is van mos. Vanuit deze passie zijn ze het onderzoeksproject ‘Mosmuren met buren’ opgestart om het straatbeeld, de leefbaarheid en de sociale samenhang in de stad te versterken. Een project waar Stadslab2050 graag haar schouders mee onder zet. De Mosfabriek is nu op zoek naar 5 meters/peters om hun onderzoeksproject tot een goed einde te brengen. Lees hieronder meer over wat zo’n mosmuur juist doet, waarom dit onderzoeksproject zo bijzonder is en schrijf je in!

 

Het project

 

‘Mosmuren met buren’ is een pilootproject dat levende mosmuren op gevels plaatst. Mosmuren hebben niet enkel een gunstige invloed op het milieu en de leefbaarheid in de stad, maar versterken eveneens de sociale cohesie. ‘Mosmuren met Buren’ tekende in op een projectoproep van BE Planet rond klimaatbewuste burgerinitiatieven en werd uit 60 kandidaten geselecteerd. Dit pilootproject gebeurt in samenwerking met de werkgroep ‘fijn stof’ van de Universiteit Antwerpen, verantwoordelijk voor het verwante Airbezen-project in Antwerpen.

De uitvoering van het project steunt op de betrokkenheid van buurtbewoners en andere professionele organisaties, wat de kwaliteit en het duurzaam karakter van dit project alleen maar versterkt.

 

De oproep

 

Concreet zoekt het project naar 5 meters of peters in de stad Antwerpen die 1m² (koer, tuin, gevel, dak,…) ter beschikking hebben. Binnen deze 1m² zal zowel mos als klimop worden aangeplant om vergelijkend onderzoek uit te voeren naar de absorptiecapaciteit van fijn stof en van zware metalen door levend mos. Studenten van de Universiteit Antwerpen zullen, onder begeleiding van de universitaire werkgroep ‘fijn stof’, gedurende een jaar op gezette tijden een staal komen afnemen. De selectie van de kandidaten gebeurt in twee ronden en zal trachten een geografische spreiding te bekomen om een vergelijk te kunnen maken tussen verschillende zones van druk op luchtverontreiniging. Lees hieronder waarom mosmuren zo’n meerwaarde bieden. 

Mosmuren met buren zoekt geen peter en meters meer.

 

Waarom een mosmuur?

 

Een mosmuur kent vele voordelen en helpt om de stad te wapenen tegen de gevolgen van de klimaatsverandering: fijn stof wordt gezuiverd, het werkt als een akoestische en thermische isolator, buurten worden groener, de biodiversiteit in een stad verhoogt, … Kortom, een ideale manier om als individu toch een impact te hebben op de leefbaarheid van de stad.

 

Wie is ‘De Mosfabriek’?

 

Vzw De Mosfabriek is een vereniging van drie vrijwilligers die houden van alles wat mos is. De Mosfabriek doet onderzoek naar de ontwikkeling en conservatie van verschillende mossen. Ze kweken en plaatsen verticale mosmuren in de stad en leveren zo een inspanning voor een betere en gezondere leefomgeving in een stedelijke context. Deze vzw levert pionierswerk in Vlaanderen, want mosmuren op basis van levend materiaal worden in België nog niet of nauwelijks gemaakt.

 

De Mosman
Abonneer mij: 

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet