Onze sprekers op Open Lab | 2016

Laat u inspireren door de knapste koppen uit het vakgebied. Onze keynotespeakers belichten enerzijds het belang van labs in ‘Smart Cities’ en anderzijds de manier waarop labs kunnen zorgen voor sociale innovatie.

Waarom zijn labs belangrijk? Hoe pakken ze het elders aan? Wat brengt de toekomst? En wat betekent dat voor Stadslab2050 in Antwerpen?

Pieter Ballon is professor aan de VUB en directeur van Imec Living Labs. In het boek 'Smart Cities' ontrafelt hij de vragen: Hoe ziet de stad van de toekomst eruit? Hoe slim zijn onze Vlaamse en Nederlandse steden vandaag al? Moeten we bang zijn voor de stad van de toekomst? Slimme horloges en camera's, sensornetwerken en drones vinden stilaan hun plaats in het alledaagse leven. Ze gebruiken de kracht van ICT om onze mobiliteit, energievoorziening, stadsbeleving en veiligheid grondig te verbeteren. Maar zijn die vernieuwingen alleen maar positief? Hoe kunnen we steden leefbaar houden nu ze groter en moeilijker te beheersen worden dan ooit tevoren? Pieter Ballon onderzoekt wat de plaats is van stedelijke labo’s om tot een slimme aanpak van al deze technologische innovaties te komen.

Tessa de Geus werkt via Kennisland voor verschillende soorten sociale innovatielabs in Nederland. Ze richt zich vooral op het ondersteunen van innovatieve burgerinitiatieven in een stedelijke omgeving. Overal in Nederland verschijnen bottom-up initiatieven van gelijkgestemde burgers die hun stedelijke omgeving beter willen maken. Maar deze initiatieven botsen op heel wat barrières, zoals de verkokering binnen de overheid en binnen andere organisaties, impact meten, en paradoxen, zoals hoe aanleunen bij het systeem zonder geassimileerd te worden? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de experimenten of prototypes uit social labs er niet enkel voor de goede sier zijn, maar echt voor sociale innovatie zorgen?

En uiteraard leggen we ook ons eigen Stadslab2050 onder de loep. Onze eigen Gert Vandermosten, coördinator van Stadslab2050, praat over de meanderende routes, de resultaten, de lessen en de impact van het Antwerpse stadslab. Want zeg nu zelf, draagt dat labo nu echt bij aan structurele verandering naar een duurzame stad? En hoe dan?

 

 

Abonneer mij: 

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet