Vier manieren om een wijk klaar te maken voor klimaatverandering

Een wijk klaarmaken voor de toekomst, hoe doe je dat? In Sint-Andries testen we het uit. Bewoners, experten, ondernemers en onderwijsinstellingen gaan er samen op zoek naar manieren om Sint-Andries klimaatrobuust te maken. Hieronder een selectie van de ideeën die onze specialisten voorschotelen. 

Tip 1: Vervang stenen door groen.

Hevige regenbuien zorgen voor een hoge waterstand van de Schelde. Die zal niet zo snel overstromen zodra de Scheldekaaien worden verhoogd, maar een hoge waterstand zorgt er wel voor dat de riolen niet meer goed afwateren. Daarom moet water zo veel mogelijk gebufferd worden in de wijk zelf. Eigenlijk moet Sint-Andries een spons worden, dat al het overtollige water kan opnemen en maar langzaam in de bodem laat infiltreren. Hoe meer groen, hoe beter de wijk tegen overvloedige waterval kan. Maar hoe zorgen we voor meer groen in een wijk waar alles volgebouwd is? We ontharden gewoon een stenen plein of speelplaats. Groen houdt water langer vast en zorgt voor verkoeling tijdens hittegolven. En welke bewoner heeft niet graag een groene plek in de buurt?

Hier ter inspiratie een filmpje over een onthardingsproject in Oregonin de VS.

Tip 2: Zet in op groendaken en groene gevels

Ook groendaken zijn goed om water te bufferen en ze verminderen het hitte-eiland-effect dat optreedt wanneer veel verharding aanwezig is, zoals in Antwerpen. Bovendien houden ze in de zomer warmte buiten en ze dempen omgevingsgeluiden. Groene gevels kunnen dienst doen als natuurlijke airco van een huis, omdat de zon de gevel niet opwarmt.

Zowel geveltuinen als groene daken zorgen voor meer natuur in de stad en zijn nog mooi ook. Je kan er vandaag al mee aan de slag.

Tip 3: Zet een netwerk op zodat bewoners elkaar kunnen helpen

Tijdens zware regenval wordt de brandweer overspoeld door telefoontjes om ondergelopen kelders leeg te pompen. Een buurtnetwerk, waar mensen die via whatsapp of een ander sociaal netwerk verbonden zijn, zou dat kunnen oplossen. In zo’n netwerk kan je makkelijk info delen zoals: Wie heeft een waterpomp die ik kan lenen? Wie kan helpen een wasmachine op blokken te zetten in mijn ondergelopen kelder? De brandweer krijgt zo meer tijd vrij om de meest dringende zaken op te lossen.

Tip 4: Test het uit in één voorbeeldstraat.

We testen gewoon uit hoe knap een straat kan zijn die waterdoorlaatbaarheid en biodiversiteit voorop zet. Zo’n straat kan bijvoorbeeld hol zijn om water te bufferen, ze heeft groene voegen tussen de tegels, zodat het water erdoor kan en hoge planten zorgen voor meer biodiversiteit. In Bordeaux deden ze het ons al voor, zie het een filmpje over de tuinstraat.

 

 

Abonneer mij: 

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet