Kunnen we de keten sluiten voor de mode-industrie?

Kunnen we, vanuit Antwerpen, de keten sluiten voor de mode-industrie? Dat is de uitdaging waar Flanders Fashion Institute, Plan-C en stad Antwerpen zich achter geschaard hebben.

Pakkende experimenten rond een circulaire economie voor de mode-keten kunnen een stevige inspiratie zijn voor de hele sector en bij uitbreiding de creatieve industrie. Met dé mode-stad van Vlaanderen als een stevige spil in dit verhaal gaan we op zoek naar de mogelijkheden van een gesloten kringloop voor de mode-sector.

Na een intensieve voorbereiding lopen er momenteel 8 innovatieve experimenten rond circulaire mode. Een kledingbibliotheek voor designers, modulaire schoenen op maat, een intelligent waslabel, een artistiek labo... Ontdek de ideeën en plannen, voel je het kriebelen om mee te doen, contacteer gerust de initiatiefnemers!

Maar ons traject stopt zeker niet bij deze plannen. Wij zijn erg geïnteresseerd in jullie bijdrage aan een circulaire mode. Omdat we weten dat dit niet makkelijk is hebben we een interactief inspiratieplatform opgemaakt. Hier vind je inspirerende Antwerpse voorbeelden en inspiratie.  Op www.closetheloop.be gidsen Plan C en Flanders Fashion Institute je doorheen de principes van deze duurzame werkwijze. Ontdek hier ook meer dan 200 internationale cases.

Ben je nog niet helemaal thuis in circulaire mode? Geen nood, deze infograph geeft je de eerste duidelijke stappen weer:

 

 

Ben je een echte 'diehard'. Deze artikels maken je verder wegwijs in het verhaal van circulaire mode:

Zo duurzaam kan Mode dus zijn (De Morgen -8 april 2015) 

5 tips om te consuminderen (Elle magazine - 28 april 2015) 

Circular Fashion - presentation door Dilys Williams, professor and director Center for Sustainable Fashion

 

Onze partners in dit verhaal zijn Flanders Fashion Institute (FFI), Plan CStad Antwerpen en OVAM.

Flanders Fashion Institute informeert over Belgische mode, adviseert het modeontwerpers en -labels op zakelijk vlak, promoot hen in het buitenland en coacht een selectie van jonge modeondernemers met hoog potentieel.

Plan C is het Vlaamse transitienetwerk duurzaam materialen beheer. Plan C zet in op een inspirerende visie rond duurzaam materialenbeheer, activeert haar netwerk rond leren over en het opzetten en versterken van transitie-experimenten rond duurzame materialen.

OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij. Spant zich dagelijks in voor een kwaliteitsvol en efficiënt afval-, materialen- en bodembeheer in Vlaanderen. 

   

Abonneer mij: 

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet